Sannheten om falske klokker

Hele 15 til 30 prosent av internettsøk etter klokker omfatter søk etter falske klokker, eller såkalte replikaer (piratklokker). Ifølge den sveitsiske klokkeindustrien koster piratproduksjoner dem flere milliarder kroner hvert eneste år, og industrien gjør stadig nye grep for å få bukt på problemet. Blant annet har det i mange år vært kjørt en kampanje med budskapet «Fake Watches Are for Fake People», med en soleklar oppfordring om å kjøpe ekte klokker.

Andre klokkeprodusenter igjen er ikke like bekymret for at det lages replikaer av deres klokker, ettersom man mener at det er et tegn på popularitet. Uansett så er sannheten om falske klokker at de koster mye, og at du neppe kan gå med god samvittighet etter å ha kjøpt en.
Så stort er problemet

Luksuriøse klokker selges i stadig flere land, men prisnivået er så høyt at de færreste på denne kloden kan ta seg råd til å kjøpe en slik. Derfor oppstår stadig flere replikaer, og det har sin naturlige årsak. Det finnes svært mange mennesker som ønsker å ha det samme statussymbolet som man får ved å bære en luksuriøs klokke, men som ikke har råd til det, og som følgelig må nøye seg med noe som er «nesten ekte».

Problemet er ikke så stort at du ikke vet når du kjøper en falsk klokke, i alle fall ikke i en butikk. Dette gjelder spesielt i velutviklede land, mens det på typiske charterdestinasjoner kan være vanskelig å avgjøre om klokken er ekte eller ei. Husk at selv om du kjøper en brukt klokke, så er den ikke nødvendigvis uekte. Dette kalles ofte for det «grå markedet», ettersom man kjøper et originalt produkt fra en uautorisert forhandler.

Hvorfor er falske klokker ulovlige?
Mange tror at falske klokker er ulovlige fordi de ligner på originalen, men det er faktisk ikke tilfellet. Ingen av klokkeprodusentene har kopirett eller patent på sine klokkedesign. Man kan nemlig ikke patentere designet, ettersom man kun kan få beskyttelse på funksjoner. Dessuten er det så mye kopiering frem og tilbake mellom klokkeprodusentene, der man låner detaljer fra hverandre, slik at ingen nærmest vet hva som er originalen lengre.

Med andre ord bryter piratkopiene loven på et annet punkt, i den grad at de ulovlig benytter seg av klokkeprodusentens navn og logo, og eventuelt patenterte funksjoner med klokken. Men det er faktisk mulig å kopiere overraskende mange detaljer fra en klokke uten at man bryter loven.

Falske klokker er av særdeles dårlig kvalitet
Når du skal kjøpe deg ny klokke – kanskje spesielt på nettet – så er det alltid en frykt for at du skal kjøpe et falsk produkt. Men hvis man unngår de typiske stedene der slike replikaer selges, som på typiske asiatiske sider (der de også produseres), så vil man som regel kunne handle trygt. Dessuten er det mange forhandlere i dag som ikke legger skjul på at de selger replikaer, nettopp fordi det er slik business de ønsker å drive. Derfor er det heller ikke vanskelig å finne selgere av falske klokker, enten man befinner seg på ferie i utlandet eller gjør et enkelt Google-søk.
Selv om selgeren vil forsøke å overbevise deg om at replikaen nesten er like bra som originalen, bare billigere, så er det meget langt fra sannheten. Mange falske klokker vil kanskje være vanskelig for et utrent øye å skille fra originalen, men det betyr ikke at kvaliteten er like bra. Det er en grunn til at det tar nesten ett år å produsere en Rolex-klokke – det er snakk om kvalitet. De fleste falske klokker og replikaer kommer til å gå i stykker innen noen få år, mens de ekte luksusklokkene er laget for å vare å flere årtier. Og gjør de ikke det, så har man garanti på kjøpet.

Så selv om man kanskje kommer over en klokke som er tilsynelatende billig selv om det er en replika, så vil den sjeldent være verdt pengene. I tillegg er den sannsynligvis produsert på en dårlig asiatisk fabrikk, der arbeiderne jobber under dårlige forhold. Indirekte kan man derfor si at man er med på å støtte oppom dårlige arbeidsforhold når man handler falske produkter. Vi anbefaler heller at du ser på ekte vare.

Her kan du se hva Dan Bilzerian og FakeWatchBusta gjør med falske klokker! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *