Topp 10: Klassiske klokker

Et armbåndsur skal ikke bare vise tiden, det er samtidig en pyntegjenstand og for mange skal den gjerne også ha en historisk verdi. Klokker kommer i alle former, fasonger og ikke minst prisklasser, men de klokkene vi nå skal se på er de virkelig store klassikerne.

1: Rolex Day-Date «President»

Siden overhodet for Rolex ga President Eisenhower et armbåndsur i 1948 for å feire de alliertes seier over nazistene under andre verdenskrig, har Rolex sin Day-Date President-modell vært en av verdens mest solgte. Presidenten fikk et nytt kjede til klokken sin i 1956, og det var siden den gang at klokken ble døpt «President», og Day-Date modellen er fortsatt den eneste i dag som har det eksklusive kjedet. Den mest solgte utgaven er den som er laget i 18-karats gull, men den kommer også i platina og hvitt gull.

2: Audemars Piguet – Royal Oak Offshore

En selvskreven favoritt til topp 3-plassering på denne listen, er Audemars Piguet-klokken Royal Oak Offshore. Ideen til den ble påbegynt i 1971, da selskapet ønsket å lage en luksuriøs designerklokke i rustfritt stål som både var sporty og elegant på samme tid. Resultatet ble slående bra, og har siden tidlig 70-tallet vært en av selskapets mest innbringende armbåndsur. Offshore-versjonen er en «røffere» utgave som ble lansert hele 20 år tidligere, og er en sikker vinner blant amerikanske kjendiser. «Bumblebee»-modellen som kom i 2009 er den mest moderne og mest fargerike modellen av Royal Oak-klokkene.

3: TAG Heuer Monaco

Ingen man kan bære en TAG Heuer Monaco på feil måte eller til feil antrekk. Det er en enkel men samtidig stilren klokke, som er mest kjent for å ha blitt brukt av ikonet Steve McQueen. Klokken ble først introdusert for verden i 1969 under det berømte Grand Prix-arrangementet i Monaco, og har siden den gang gjort seg fortjent til en plass på klassiker-listen. I moderne tid lanseres det stadig nye versjoner av TAG Heuer Monaco, og til og med damene har fått sin egen versjon. Det er en sporty og ekstremt fartsfull klokke som med en lekker lærrem passer til de aller fleste.

4: Omega Seamaster 300 M Co-Axial 41MM

Hvis vi fortalte deg at James Bond, spilt av selveste Pierce Brosnan, brukte denne klokken – ville du da fattet interesse? Svaret er trolig ja – dette er en klokke som ingen samling er komplett uten. Den har dessuten blitt båret av alle James Bond-skuespillerne siden den nevnte. Seamaster-klokken har en lang tradisjon, og har vært på markedet helt siden etterkrigstiden. Den kommer i mange forskjellige varianter i dag, og er en stilfull klokke der både armatur og lenke er laget av rustfritt stål.

5: Cartier Tank

Mens enkelte foretrekker klokker i stål, så er det andre som liker kombinasjonen med skinnarmbånd. Den ikoniske Cartier Tank er en av de klokkene med lengst historie, da den stammer helt fra 1917, og siden den gang har den vært en meget viktig del av Cartier-kolleksjonen. Klokkens navn stammer dessuten fra Louis Cartiers observasjoner av tankser som kom kjørende innover Frankrike under første verdenskrig. Dagens Tank-modeller gir nok ingen assosiasjoner til tankser, og kommer i flere utgaver. De mest populære er de stilrene utgavene med skinnrem, men de kommer også i rustfritt stål.

6: Breitling Chronomat 44 Flying Fish

Breitlings armbåndsurserie Chronomat har i løpet av mange år gjennomgått store forandringer, og er den optimale klokken for eventyreren eller den aktive. Klokken gir assosiasjoner både til vann og luftige svevinger, og den moderne Chronomat 44 Flying Fish fikk sitt kallenavn etter å ha blitt brukt av Herbert Nitsch under hans rekordforsøk på å holde pusten. Han klarte det i over 9 minutter! Klokken er en kombinasjon av luksus og røffhet, slik at den kan brukes i de fleste anledninger.

7: Panerai Radiomir 1940 3 Days – 47mm

Panerai er en italiensk klokkedesigner, som under og etter verdenskrig opplevde mange tøffe år. Det var først i 1997 at merket ble populært på det globale markedet igjen, takket være at skuespiller Sylvester Stallone oppdaget en av deres modeller under en innspilling i Italia. De stilrene klokkene fra Panerai er både luksuriøse og enkle, og passer vel så bra for hverdagslig bruk som for finere anledninger. Den mest populære og aktuelle Panerai-klokken i dag er Radiomir 1940 3 Days – 47 MM.

8: IWC Da Vinci Automatic

Som klokkeinteressert vet du naturligvis at mange av de mest populære klokkene stammer fra Sveits. Og hva er vel bedre enn en klokke inspirert av selveste Leonardo da Vinci – kanskje tidenes oppfinner? En av hans lidenskaper var det å måle tiden, og følgelig er et armbåndsur inspirert av hans verker svært passende. IWC Da Vinci Automatic er en luksuriøs klokke i historisk stil, med en rem laget av alligatorskinn. Kombinert med et gullfarget stålarmatur gir det et inntrykk både av røffhet og eleganse.

9: Patek Philippe Calatrava

Patek er et av de mest historiske klokkemerkene, og det har blitt datert så langt tilbake som i 1839. Selskapet er av mange ansett som den mest luksuriøse produsenten av klokker i hele verden, og den mest populære kolleksjonen er Calatrava-klokkene, som først så dagens lyst i 1932. Hver eneste klokke i denne serien er så nøye produsert og laget at det tar minst 9 måneder å produsere en enkelt klokke. Med en minimalistisk stil skulle man ikke tro det, men med svært mange detaljer og en kombinasjon av 18-karatsgull på klokkearmaturet og en rem i lær, er dette virkelig et flott armbåndsur.

10: Patek Philippe Nautilus Ref. 5711

Og når vi først var innom Patek og deres klokker, så kan vi også se på en mer sportslig modell. Nautilus-serien består av mange populære klokker, men den mest aktuelle er Ref. 5711. Den kombinerer røffhet og eleganse, og kan like fint brukes under vann som på land. Det er en sporty klokke av ypperste kvalitet, og er som alle klokker produsert av Patek Philippe blitt lagt svært mye arbeid med under produksjonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *