10 ting du ikke visste om Rolex

Rolex er ikke som de fleste andre klokker. Det gjelder både hvordan klokkene blir produsert, og hvordan de er. Rolex-universet er noe for seg selv, og deres produkter blir både beundret og verdsatt av mange millioner mennesker på internasjonal basis. Dessuten er det mye mystikk rundt produksjonen av klokkene, og det meste har i mange år ikke vært kjent for offentligheten. Inntil nå.

1: De bruker et meget dyrt stål
Rustfritt stål er ikke bare rustfritt stål, det kommer i mange ulike kvaliteter som igjen gir et ulikt utseende. De fleste klokker produseres i en type som kalles 316L, men ikke Rolex-klokkene. De produseres av 904L-stål, noe som er ganske unikt i klokkebransjen. Dette begynte de å gjøre i 2003, av flere årsaker, først og fremst fordi det er mer beskyttende mot rust og korrosjon. I tillegg er det noe hardere enn de andre ståltypene, og ikke minst vil det se enda bedre ut enn andre klokker når det er polert.

2: Rolex har sitt eget forskningslaboratorium
Rolex har gjort mye spennende med klokker opp gjennom årene, så det skulle bare mangel at de hadde en egen utviklingsavdeling. Men Rolex tar det hele lengre. I forskningslaben har de en flokk med mennesker som forsker på nyere teknologi og nye teknikker for å kunne produsere mer effektivt og bedre. De har en egen kjemiavdeling og generelt er det lite som minner om akkurat klokker her. Uansett så går de så dypt inn i forskningen at man etter et besøk her enkelt kan forstå hvorfor Rolex-klokker er så unike som de er.

3: Alle klokkene får menneskeoppmerksomhet
Mens det meste i dag blir produsert i maskiner, også Rolex-klokker, så får de uansett litt oppmerksomhet fra et menneske igjennom skapelsesprosessen. For mens maskiner pakker, sorterer og så videre, så blir alt fra klokkens bevegelse til remmen satt sammen for hånd. Generelt så kan man si at de aller fleste deler blir satt sammen av en trent tekniker, mens maskinene bare hjelper til slik at resultatet blir perfekt. Og ikke minst blir de testet en rekke ganger av mennesker før de forlater fabrikken.

4: Rolex lager sitt eget gull
Det er langt fra alle klokkeprodusenter som lager sitt eget gull, men Rolex gjør altså det. De mottar 24-karats gull og gjør det om til 18-karats gull i forskjellige farger og versjoner. På denne måten kan de selv sikre at produktene får den høyeste kvaliteten og det beste utseendet. Så vidt man vet så er Rolex den eneste klokkeprodusenten som har et slikt produksjonssystem.

5: Teknologi er en venn, ikke en konkurrent
Mens man i Norge ser at stadig flere arbeidsplasser forsvinner til fordel for moderne teknologi, så er ikke det tilfellet hos Rolex. Her blir roboter og datamaskiner kun brukt dersom de kan gjøre jobben bedre enn et menneske, eller bedre for et menneske. Det sikrer en effektiv produksjon som samtidig gir det garantert beste resultatet. I mange tilfeller er det en tekniker som jobber med produktet, med assistanse fra en robotarm eller lignende.

6: Rolex-fabrikken er som Fort Knox
Mens Fort Knox er amerikanernes viktigste lager av gull, så er ikke sikkerheten rundt Rolex-fabrikken veldig mye dårligere. Her oppbevarer de massevis av gullbarrer som hver alene har en verdi på over 6 millioner kroner. Ifølge en kilde som har besøkt fabrikken, så oppbevares gullet i en hemmelig kjeller under jorden, som kun kan nås gjennom en rekke sikkerhetssjekker – det innebærer blant annet en sjekk av øynene dine som avgjør om du er autorisert til besøket.

7: Dykkerklokker testes individuelt i en trykktank
At klokkene som skal dykkes med testes under vann er nok ikke noe overraskelse, men at de testes én og én er kanskje noe mer unikt. I tillegg går de igjennom flere tester. Først testes de i en trykktank, før de senere blir testet i gigantiske tanker med vann der det blir avduket om klokkene ikke holder det som er lovet – at de er vanntette ned til 300 meter. Etter vann-testen blir de varmet opp før man deretter slipper en dråpe kaldt vann på krystallet, for å se om det blir kondens. Omtrent én av tusen klokker i produksjonen feiler på denne testen.

8: En hær av gemmologer jobber for Rolex
For å sikre at de kjøper edelstener som diamanter og rubiner av ypperste kvalitet, har Rolex en hel hær av gemmologer. Dette er personer som har spesialisert seg på å jobbe med edelstener, og sikrer følgelig at produktene de kjøper er ekte og av bra kvalitet. Dette skal visstnok ha ført til at kun 2 av 20 millioner diamanter som Rolex har testet har vært uekte. Gemmologene jobber også med å tilpasse hver eneste diamant til hver unike klokke.

9: Det tar nesten ett år å lage en Rolex-klokke
Rolex produserer omkring én million klokker i året, men det blir faktisk ikke tatt noen snarveier i produksjonen her. Det er kvalitet som gjelder, og kvalitet tar som regel tid. Den lange produksjonstiden fører også til at utviklingen foregår sakte. Det er sjeldent noe stort sprang i modellene, men en gradvis utvikling som skjer sammen med produksjonen. Grunnen til at det tar så lang tid å lage en klokke, er den komplekse sammensettingen av svært mange ulike deler, som alle skal kvalitetssikres av egne folk før de settes sammen og før sluttproduktet testes.

10: Rolex lager «alt» selv
Rolex forsyner nærmest seg selv. De produktene de kjøper er råprodukter, for alt som brukes til klokkene tilpasses eller lages selv på selskapets egne fabrikker. Det gjelder alt fra gull til klokkehus og rem. En av årsakene til at de gjør det, er for å holde klokkene unike. Og ikke minst er det svært få mennesker som vet mye om selve produksjonsprosessen, og ved å lage det meste selv, så er det vanskelig for konkurrentene å kopiere Rolex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *